Τα θετικά και  τα αρνητικά του ήλιου !

Όλοι μας θα επισκεφτούμε κι αυτό το καλοκαίρι τις παραλίες και θα κάνουμε τα μπάνια μας, το θέμα είναι ο ήλιος και το πως να προστατεύσουμε το σώμα μας από τις ακτίνες του ήλιου ; Και μπορεί αυτό να σας φανεί περίεργο αλλά ο ήλιος πέρα από τα αρνητικά έχει και κάποια οφέλη στην υγεία μας! Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι αυτά;

1. Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών μας και στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Να γιατί τον χειμώνα πολλοί από εμάς έχουμε πόνο στα κόκαλα και στις αρθρώσεις! Η βιταμίνη D συμβάλλει επίσης, στη καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

2. Βγείτε καθημερινά στον ήλιο για τουλάχιστον 20 λεπτά, έχοντας εκτεθειμένη όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός σας μπορείτε. Όχι όμως κατά τις μεσημεριανές ώρες! 12-4. Συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, με τα οποία ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η άμυνα του οργανισμού. Αυξάνεται ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης  γιατί  διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος.

3.Απώλεια βάρους. Η άθληση σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ πιο ωφέλιμη από ότι σε εσωτερικούς, γιατί ερχόμαστε σε επαφή με το φως του ήλιου το οποίο συρρικνώνει τα κύτταρα του λίπους κάτω από την επιδερμίδα μας. Καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Βελτιώνεται η ψυχική μας υγεία. Εκκρίνεται η ορμόνη της σεροτονίνης η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή κίνηση, την ευεξία και την αισιοδοξία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης. «Η ορμόνη της ευτυχίας»!

4. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα δερματοπάθειας όπως είναι το έκζεμα, η ακμή και η ψωρίαση.

5. Καλύτερος ύπνος. Παράγεται η ορμόνη της μελατονίνης η οποία δρα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας και μπορεί να καταπολεμήσει και τις αϋπνίες. Επειδή τα μάτια μας έχουν ανάγκη το φως του ήλιου, η ηλιακή ακτινοβολία μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις όμως;

1.Εγκαύματα. Μπορεί να είναι πρώτου ή δεύτερου βαθμού και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Πιο ευαίσθητοι σε αυτά είναι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα δέρμα. Έντονο κοκκίνισμα και  κοινώς  τσούξιμο.

2.Ηλίαση. Μπορεί να κρατήσει από 2 έως 8 ημέρες και να είναι ήπια ή και σοβαρή με ναυτία, πυρετό και ρίγη. Πόνο στο δέρμα, στο σώμα αλλά και πονοκέφαλο

3.Δερματικές παθήσεις. Λίγο  πολύ όλοι κάποια στιγμή βγάλαμε εκείνα τα μικρά κόκκινα σπυράκια με την πολλή φαγούρα

4.Αφυδάτωση. Θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι πιο “σκληρό” και “τραχύ”

5.Ρυτίδες, ευραγγείες και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Παράγονται ελεύθερες ρίζες στο δέρμα που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και προκαλούν καταστροφή των ελαστικών και κολλαγόνων ινών.

Για αυτό φοράτε καθημερινά το αντηλιακό σας σε ότι κι αν κάνετε! Είναι ο σύμμαχος μας ενάντια του μελανώματος και μας παρέχει υγεία και ασφάλεια. Ανανεώνετε τακτικά κυρίως στο πρόσωπο. Φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλα. Τα παιδιά ειδικά πρέπει να φορούν λευκό μπλουζάκι και να τους βρείτε το σωστό αντηλιακό. Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση τις ώρες 12:00-16:00. Προσέξτε τη διατροφή σας και πίνετε πολλά υγρά. Τα ποτήρια νερό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10! Βρέχετε το κεφάλι σας και καθίστε σε σκιερά μέρη. Μη ξεχνάτε πως ακόμα και μέσα στη θάλασσα ή κάτω από την ομπρέλα, οι ακτίνες του ηλίου αντανακλούν πάνω στο δέρμα μας. Καλά μπάνια με προσοχή!

Το προϊόν προστέθηκε
Προστέθηκε για σύγκριση