Πόσο σημαντικά είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου για την υγεία μας !

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι μας. Σχεδόν όλοι όμως τα έχουμε για διακοσμητικούς λόγους κι για αυτό τα περισσότερα ή θα χαλάσουν από λάθος επιλογή είτε θα είναι ψεύτικα.. πράγμα που δε σας το συστήνουμε , έκτος αν είναι κάτι διακριτικό. Και αυτό γιατί τα ζωντανά φυτά εσωτερικού χώρου παίζουν μεγάλο ρόλο για την υγεία μας! Πάμε να δούμε λοιπόν κάποια από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας τα φυτά.

 

1. Βοηθούν στην αναπνοή
Η εισπνοή φέρνει το οξυγόνο στο σώμα, η εκπνοή απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, διαδικασία την οποία τα φυτά κάνουν ακριβώς το αντίθετο κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης.

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτοσύνθεση διακόπτεται και τα περισσότερα φυτά αντιστρέφουν τη λειτουργία τους, απορροφώντας οξυγόνο και απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα φυτά, όπως οι ορχιδέες και τα παχύφυτα  που κάνουν το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσετε αυτά τα φυτά μέσα στην κρεβατοκάμαρα θα βοηθήσετε στη διατήρηση των επιπέδων οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2. Αποτρέπουν τις ασθένειες
Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διαπνοή, τα φυτά απορροφούν το νερό στις ρίζες τους, το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται από τα φύλλα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία αυτή είναι υπεύθυνη για το 10% της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, με το ίδιο πράγμα να συμβαίνει και στο σπίτι με τα φυτά εσωτερικού χώρου. Και παρόλο που μπορεί να μην ακούγεται καλή ιδέα για τους υγρούς καλοκαιρινούς μήνες, είναι ιδανικό για τους πιο ξηρούς μήνες ή τα γενικώς ξηρά κλίματα. Σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, η ύπαρξη φυτών στους εσωτερικούς χώρους μειώνει την εμφάνιση προβλημάτων όπως το ξηρό δέρμα, το κρύωμα, ο πονόλαιμος και ο ξηρός βήχας. Άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι η υψηλότερη απόλυτη υγρασία ευνοεί τη μειωμένη επιβίωση και μετάδοση του ιού της γρίπης.

3. Καθαρίζουν τον αέρα
Εκτενείς έρευνες της NASA κατέληξαν σε μια νέα θεωρία βελτίωσης της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, στην οποία τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο: «Τόσο οι ρίζες όσο και τα φύλλα των φυτών χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των τοξικών ατμών από το εσωτερικό σφραγισμένων κτηρίων. Χαμηλά επίπεδα χημικών όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη μπορούν να απομακρυνθούν από το εσωτερικό περιβάλλον αποκλειστικά μέσω των φύλλων των φυτών. Σε σφραγισμένα περιβάλλοντα, τα φυτά προσφέρουν θρέψη όταν καταναλώνονται ως τρόφιμα και βελτιώνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα», επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τη NASA, στα φυτά που απομακρύνουν τους εσωτερικούς ρύπους συγκαταλέγεται το χρυσάνθεμο, η ζέρμπερα, η αζαλέα και τα φοινικοειδή.

4. Ενισχύουν τη θεραπεία
Μπορεί τα λουλούδια ως δώρο σε κάποιον που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο να θεωρείται κλισέ, αλλά στην πραγματικότητα τα φυτά βοηθούν τόσο πολύ στην ανάρρωση χειρουργημένων ασθενών που μία μελέτη τα προτείνει ως «μη επεμβατική, φθηνή και αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για τους χειρουργημένους ασθενείς».

Τα φυτά είναι όντως φάρμακο: Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Kansas, βρήκε ότι η θέα των φυτών κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στις ψυχολογικές αποκρίσεις, όπως αποδείχθηκε από τη μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση και τα χαμηλότερα ποσοστά πόνου, άγχους και κούρασης σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν φυτά στα δωμάτιά τους.

Μία ακόμη θεραπεία για τη μείωση του χρόνου ανάρρωσης θεωρείται και η κηπουρική, όπως αναφέρει σε έρευνα το Πανεπιστήμιο του Τέξας, κατά την οποία οι ασθενείς κλήθηκαν να φροντίσουν διάφορα φυτά. Οι ασθενείς που είχαν φυσική αλληλεπίδραση με τα φυτά είχαν σημαντικά μειωμένο χρόνο ανάρρωσης μετά από ιατρικές διαδικασίες.

5. Βοηθούν να δουλεύουμε καλύτερα
Διάφορες μελέτες με φοιτητές και εργαζόμενους αποκαλύπτουν ότι το διάβασμα ή η εργασία υπό την παρουσία φυτών μπορεί να έχει μια πραγματικά σημαντική επίδραση. Όπως ακριβώς συμβαίνει όταν βρισκόμαστε στη φύση
, το να έχουμε φυτά γύρω μας βοηθά στη συγκέντρωση, τη μνήμη και την παραγωγικότητα. Συγκεκριμένα, η επιρροή των φυτών μπορεί να αυξήσει τη διατήρηση της μνήμης έως και κατά 20%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan.

Το προϊόν προστέθηκε
Προστέθηκε για σύγκριση

Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies ώστε να παρέχουμε

καλύτερες υπηρεσίες και βελτιωμένη εμπειρία στους χρήστες μας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα cookies εδώ.